De Indrukwekkende regio-hoofdstad

24 kilometer zuidelijker van Gustissimo ligt een klein geheim. We moeten ervoor waken om niet in superlatieven te spreken. Die scheppen verwachtingen bij je, en het is juist zo mooi wanneer je Ascoli Piceno verwachtingloos bezoekt. Alleen dàn doe je die stad eer aan.

Ascoli Piceno:
"de travertijnen stad".

Nee, het is geen Siena of Florence of wat voor Toscaanse stad ook, van wereldwijde faam. Dan had je het wel geweten. Niet mee vergelijken dus, ook. En dàn, als je ervoor openstaat, word je alsnog overweldigd.

Klein historisch centrum. Alles op loopafstand. En zo zie je ook het meeste: de schitterende pleinen, de smalle steegjes met mooie doorkijkjes, de indrukwekkende gevel van imposante palazzi. Het rafelige naast het gepolijste. De trotse inwoners en het melodramatische gedrag van de echte Italiaan. Strijk neer in de schaduw op de trappen van het Palazzo dei Capitani op het mooie Piazza del Popolo en k.i.j.k. Er gebeurt zoveel.

Exclusieve winkels. Authentieke restaurantjes. Talloze barren. Drink er in de ochtend je cappuccino en einde middag je aperitivo - je krijgt er standaard hapjes bij. Waaronder 9 van de 10 keer Olive Ascolane: gevulde en gefituurde olijven. Recept uit Ascoli. Ze zijn er terecht trots op. Vind je ze lekker, dan kun je ze ook thuis maken: een arbeidsintensief en ambachtelijk recept, maar zeer de moeite waard. Blits op elk feestje! 

Caffè Meletti mag je niet missen. Eén van de oudste barren van Italië waar je in stijl bediend wordt. Schitterende art deco-stijl met talloze details die het er bijna sprookjesachtig maken. De kans is groot dat je er een typisch Italiaanse bruiloft aantreft: men laat zich er graag fotograferen. Het terras is bijzonder aangenaam: het lijken wel vip-plaatsen om het Italiaanse schouwspel op het Piazza del Popolo te mogen aanschouwen.

Ascolaans lievelingsspektakel: de boerenmarkt! Achter de Dom ligt het pleintje Piazza delle Verdure, waar meerdere ochtenden per week de Boerenmarkt plaatsvindt. Een lust voor al je zintuigen: in beginnende broeiende hitte hoor je het aanvankelijke geroezemoes wat langzaamaan steeds theatraler wordt.

Piazza delle Verdure:
ons lievelings openlucht-theater!

De ruige, ongepolijste handen van de boeren en boerinnen dringen je subtiel het meest Verse van hun land op. De zoete geuren van het fruit als een subtiele parfum aanwezig. Groenten en vruchten waar je soms het bestaan niet van wist. Ons lievelingstheater. In de open lucht, ook nog.

Ascoli is omgeven door twee rivieren. De bedding van één van deze rivieren (de Castellano) is in de loop van afgelopen jaren steeds meer vorm gaan krijgen als een verkoelende oase. Het rivierwater is zoet en koel, ook hoogzomer wanneer het zeewater alweer warm aanvoelt. De Ascolaan neemt er zelf graag een plons wanneer de stad er te heet wordt. Flessen wijn en hele watermeloenen liggen te koelen in het water. Idyllische plek! (...en bijzonder kindveilig). Een vriendengroep uit de stad ontfermt zich over de reinheid van de plek en houdt zo de waarde van deze oase hoog.

Zin in een vakantie bij Gustissimo?

Schrijf een berichtje middels ons contactformulier.
Daar vul je overzichtelijk alle nodige gegevens in.

Contactgegevens Gustissimo
Contrada Fontedonne 5, 63086 Force (AP), Italia
bel ons: +39 327 85 77 093 of: +39 333 142 15 99 
van november tot maart zijn we ook te bereiken op +31 6 156 77 525.
Email: info@gustissimo.com