Het wonderschone zuiden van Le Marche

Le Marche. Je zult begrijpen waarom Gustissimo juist hiér gevestigd is - zo wonderschoon! Eindeloos glooiende lappendeken. Elke heuvelrug heeft andere perspectieven en panorama's. Elk middeleeuws dorp, gelegen op een terp, is een openluchtmuseum op zich.

De ene dag maak je een onvergetelijke bergwandeling en de andere lig je horizontaal op een fijn strand.

Er zijn meerdere plekken waar je aan de ene kant de Adriatische zee, als een blauwe scheerlijn zo strak, aan de horizon ziet. Draai je je om, word je overweldigd door de skyline van het indrukwekkende Monte Sibillini-gebergte.

Ons dorp Force ligt in de regio "il Piceno", het zuidelijkste deel van provincie Le Marche. We kozen bewust voor die plek. Zodat onze gasten de ene dag een overdonderende bergwandeling kunnen maken en de dag daarna horizontaal aan zee kunnen ontspannen. Beiden met een dik half uur rijden bij Gustissimo vandaan.

Gustissimo ligt op een hoogte van 500 meter en hoort bij het dorp Force, wat als een fort boven ons ligt (690 mtr). Een nostalgisch dorp met straatjes en doorkijkjes die je in Nederland enkel in de Efteling ziet. Hartelijke dorpsbewoners die graag een praatje met je maken, ook al zijn ze de Engelse taal niet machtig. Ze zijn zo trots dat er vreemdelingen komen en hun mooie dorp bewonderen...

Force heeft alles wat je nodig hebt. Supermarkt, slagerij, pinautomaat, benzinepomp, barretjes, postkantoor, apotheek, huisarts, smid, koperslager, afhaalpizzeria etc. etc. En mocht je daar niet vinden wat je nodig hebt, regio-hoofdstad Ascoli Piceno (een schitterende stad, heeft een apart hoofdstuk  gekregen) is een stuk groter en heeft meer mogelijkheden.

De Adriatische kust is niet heel bijzonder maar er zijn wel degelijk plekken waar het zeer aangenaam vertoeven is. Favoriete badplaatsen zijn Porto san'Elpidio, Porto san Giorgio, Cupramarittima en Grottammare.

Massatoerisme kent Le Marche (gelukkig) niet.

In augustus lig je zij aan zij met de Italianen maar dan is het vaak ook zo heet dat het bergmeer Lago di Fiastra (zie onderstaand) vele malen verkoelender is. Buiten augustus is de kust erg aangenaam, temeer omdat Le Marche nog niet vergeven is van massatoerisme. We tippen je de fijnste stranden en de prettigste strandtenten, als je dat wilt!

Er bestaat in Italië een soort van "esthetisch keurmerk" met betrekking tot oude dorpjes en stadjes in Italië. Onder de naam "i Borghi più belli d'Italia" vind je in elke regio de dorpjes die van nèt iets meer historische waarde zijn dan de ander. Vanuit Nederlands perspectief is élk dorp hier mooi...maar de Italiaan heeft wel gelijk: stadjes die die naam mogen dragen zijn nog net wat adembenemender. In onze regio geldt dat voor onder andere Sarnano, Offida, Grottammare en Moresco. Bij Gustissimo liggen kant en klare kaarten die je middels een geweldig mooie route al deze dorpjes laat bewonderen.
En vergeet Ascoli Piceno niet! Zie verderop.

Het nationaal park Monte Sibillini begint een half uur bij Gustissimo vandaan en is een werkelijk schitterend gebied. Hieronder lees je over favoriete highlights, bijvoorbeeld de immense hoogvlakte Piano Grande, waarin het dorpje Castelluccio ligt en waar je bij een adembenemend uitzicht de heerlijkste streekgerechten eet (die witte blokjes, dat zijn caravans).

Het kraakheldere meer Lago di Fiastra, in het noordelijk gedeelte van het Nationale Park, waar je gegarandeerd een lekkere lome zomerdag met je voeten in helderblauw, zoet, verkoelend water beleeft.

De imposante kloof Gola dell'Infernaccio...omgeven door fascinerende rotspartijen wandel je heerlijk schaduwrijk langs een beek koel bergwater. Zelfs op hete dagen een perfecte wandeling door de natuurlijke airco. Er zijn "eeuwige douches", plekken waar over de rotsen bronwater naar beneden komt geregend. De Italianen sjouwen hun picknickmeubels mee, iedereen kan de Kloof lopen. Getraind of niet.

De machtige Monte Sibilla spant de kroon! Een imposante berg met fenomenale panorama's aan weerszijden en goed te lopen voor iedereen die geen extreme hoogtevrees heeft. ; ) Je kunt trouwens via ons ook regelmatig deelnemen aan begeleide tochten die vrienden Rob en Erna van Agricamp Picobello organiseren. Rob is een getalenteerde gids en bezorgt je zonder twijfel een onvergetelijke tocht.

Deltavliegen, mountainbiken, paardrijden, wandelen, klimmen, picknicken, zwemmen, motorrijden, skiën, snowboarden - de Monte Sibillini zijn fantastisch. Je hoeft het niet allemaal zelf uit te pluizen: er liggen mappen klaar met gedetailleerde plattegronden en voorgekauwde routes. Hendig!

Wat je veel ziet in onze regio, zijn calanchi. Ze zijn ontstaan door een soort van bodemerosie, het resultaat is fascinerend. Het zijn een soort zand-achtige ribben die de ene keer wat vlakker zijn en de andere keer wat spitser. Elke deel van de dag lijken ze van vorm te veranderen, als gevolg van het licht dat er op valt. In onze 'achtertuin' kijk je er op uit, maar er zijn ook stukken in de buurt waar ze kilometers lang achter elkaar aan golven. Tot op het laatste gevaarlijke randje is het land er bovenop bewerkt.

Zin in een vakantie bij Gustissimo?

Schrijf een berichtje middels ons contactformulier.
Daar vul je overzichtelijk alle nodige gegevens in.

Contactgegevens Gustissimo
Contrada Fontedonne 5, 63086 Force (AP), Italia
bel ons: +39 327 85 77 093 of: +39 333 142 15 99 
van november tot maart zijn we ook te bereiken op +31 6 156 77 525.
Email: info@gustissimo.com